[OIIFL] Dziwny dźwięk przy zmianie biegów podczas jazdy z AC

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Blutut
    Classic
    • 2012
    • 21

Nie bede oryginalny . Zdrowych i Wesolych Swiat Bozego Narodzenia dla wszystkich OCP Maniakow ze Slaska i Malopolski
  • piociel
    Rider
    • 2010
    • 526
    • Volkswagen

Ostatnio coraz częściej słyszę dziwny dźwięk z komory silnika podczas zmiany biegów, ale tylko wtedy jak mam włączoną klimatyzację. Ciężko mi opisać ten dźwięk...To jest coś jakby guma tarła o jakąś rozpędzoną rolkę i trwa to około 1s przy każdorazowej zmianie biegu. Nie jestem wstanie sobie wyobrazić co może być przyczyną. Wcześniej tego nie zauważałem. Słyszycie może coś podobnego? Czy w tych silniczkach sprężarka klimy jest rozłączana podczas zmiany biegów?
    Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
    Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7460
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

piociel, tez słyszę jakieś dźwięki jak mam włączoną klimę (może to szuranie, a może jak to ktoś opisał na forum "oddychający smok") więc pewnie TTTM.
      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• loyd
        RS
        • 2010
        • 2342

Ja mam coś takiego jak jeżdzę w korkach - na tzw. półsprzęgle. Jak puszczam sprzęgło to mam taki dziwny odgłos jakby guma o coś tarła z tym, że u mnie to się wydobywa z okolic lewarka do zmiany biegów.

Komentarz

• rafik11
          Rider
          • 2009
          • 448

to sprawdźcie czy jak puścicie szybko sprzęgło to słychać takie terkotanie a jak puścicie powoli to jest cicho oraz ewentualne takie szuranie/tarcie na lewarku od biegow w czasie hamowania silnikiem jezeli to macie to pewnie to samo co u mnie do wymiany jakieś łożysko w skrzyni. Ten sam objaw miał facet w superbie. Oczywiście ja tu mówię o silniku 1,8 tsi ale moze skrzynia w 1,4 tsi jest tej samej lub podobnej konstrukcji

Komentarz

• Polon
            Rider
            • 2010
            • 315

Bezwładność sprężarki klimatyzacji powoduje poślizg paska napędzającego przy gwałtownych zmianach prędkości kątowej wału głównego silnika. Może to świadczyć o zbyt luźnym lub zużytym pasku.
            Pozdrawiam

Komentarz

• piociel
              Rider
              • 2010
              • 526
              • Volkswagen

Zamieszczone przez rafik11
              ... jezeli to macie to pewnie to samo co u mnie do wymiany jakieś łożysko w skrzyni...
              Wydaje mi się, że nie ponieważ tego dźwięku nie ma jak jeżdżę bez AC.

Zamieszczone przez Polon
              Bezwładność sprężarki klimatyzacji powoduje poślizg paska napędzającego przy gwałtownych zmianach prędkości kątowej wału głównego silnika. Może to świadczyć o zbyt luźnym lub zużytym pasku.
              W sumie to znam ten dźwięk, a to jest bardziej subtelny. Za świeży żeby już się zużył.
              Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.

Komentarz

• toomasz
                Elegance
                • 2010
                • 909
                • Volkswagen
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ja u siebie zauważyłem podczas puszczania sprzęgła podczas zmiany biegów taki dźwięk, tylko zeby go uslyszec musze miec wyłączone radio i nawiew tez i dobrze się wsłuchać

Komentarz

• Polon
                  Rider
                  • 2010
                  • 315

Zamieszczone przez piociel
                  W sumie to znam ten dźwięk, a to jest bardziej subtelny.
                  Może to być też poślizg na sprzęgle sprężarki - z tego samego, co wcześniej napisałem, powodu.
                  Pozdrawiam

Komentarz

• piociel
                    Rider
                    • 2010
                    • 526
                    • Volkswagen

Zamieszczone przez Polon
                    Może to być też poślizg na sprzęgle sprężarki - z tego samego, co wcześniej napisałem, powodu.
                    To mi bardziej by pasowało. Czy to normalne zjawisko, czy powinienem się martwić?

Komentarz

Pracuję...