Nie bede oryginalny . Zdrowych i Wesolych Swiat Bozego Narodzenia dla wszystkich OCP Maniakow ze Slaska i Malopolski
[OIIFL] Dziwny dźwięk przy zmianie biegów podczas jazdy z AC
Zwiń
X
-
[OIIFL] Dziwny dźwięk przy zmianie biegów podczas jazdy z AC
Ostatnio coraz częściej słyszę dziwny dźwięk z komory silnika podczas zmiany biegów, ale tylko wtedy jak mam włączoną klimatyzację. Ciężko mi opisać ten dźwięk...To jest coś jakby guma tarła o jakąś rozpędzoną rolkę i trwa to około 1s przy każdorazowej zmianie biegu. Nie jestem wstanie sobie wyobrazić co może być przyczyną. Wcześniej tego nie zauważałem. Słyszycie może coś podobnego? Czy w tych silniczkach sprężarka klimy jest rozłączana podczas zmiany biegów?Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
-
-
to sprawdźcie czy jak puścicie szybko sprzęgło to słychać takie terkotanie a jak puścicie powoli to jest cicho oraz ewentualne takie szuranie/tarcie na lewarku od biegow w czasie hamowania silnikiem jezeli to macie to pewnie to samo co u mnie do wymiany jakieś łożysko w skrzyni. Ten sam objaw miał facet w superbie. Oczywiście ja tu mówię o silniku 1,8 tsi ale moze skrzynia w 1,4 tsi jest tej samej lub podobnej konstrukcji
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafik11... jezeli to macie to pewnie to samo co u mnie do wymiany jakieś łożysko w skrzyni...
Zamieszczone przez PolonBezwładność sprężarki klimatyzacji powoduje poślizg paska napędzającego przy gwałtownych zmianach prędkości kątowej wału głównego silnika. Może to świadczyć o zbyt luźnym lub zużytym pasku.Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PolonMoże to być też poślizg na sprzęgle sprężarki - z tego samego, co wcześniej napisałem, powodu.Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Komentarz
-
Komentarz